11 aprilie 2022
17.04.2022 – Etica și morala în Tantra – Cheia fericirii și a adevăratei libertăți

Webinar Gratuit, duminică 17 aprilie 2022, orele 18.00-20.00

„Libertatea omului e partea divina din el.” – Petre Țuțea

„Fii propria ta flacără şi propriul tău refugiu. Ia-ți Adevărul drept flacără; ia-ți Adevărul drept refugiu”. – Gregorian Bivolaru

„Fii mulțumit cu ce ai; bucură-te de felul în care sunt lucrurile. Când îți vei da seama că nu lipsește nimic, toată lumea îți va aparține.” – Lao Tse

Printre principale năzuințele  ale omului se înscriu cele către fericire, libertate, adevăr. Cum putem face ca aceste stări să fie fondul pe care se desfășoară o viață împlinită?

Întregul Univers dăinuie datorită existenței unor legi și principii universale aducătoare de armonie și echilibru. Tot ce se petrece este expresia unei ordini dumnezeiești, nimic nu este întâmplător sau haotic. Ca parte din Univers, omul este și el sub incidența acestei ordini dumnezeiești. Atunci când, prin tot ceea ce facem, ne înscriem în ordinea și armonia universală, avem parte de fericire și de libertate, avem acces la adevăr, avem succes în ceea ce întreprindem. 

Pentru a ajuta ființa umană să se integreze și să se mențină în această ordine universală, aducătoare de împlinire și armonie, toate sistemele spirituale autentice  au structurat o serie de percepte etice și morale. 

În sistemul tantric și în cel yoghin aceste percepte sunt în număr de zece și sunt cunoscute sub numele de YAMA (percepte morale) și NIYAMA (perceptele etice). Departe de a fi niște reguli rigide, așa cum sunt considerate de ignoranți, aceste percepte au la baza iubirea – suprema lege în Univers și sunt menite să ghideze și să ne elibereze de sub influența unor tendințe nefaste care ne conduc către dezechilibru, și nu să ne limiteze și să ne constrângă. 

Chiar dacă nerespectarea acestor norme pare că ne poate aduce anumite avantaje pe moment, pe termen lung generează haos, dezechilibru, agitație, stres, neîmplinire, dezamăgire, nefericire, boală. 

Înțelegerea și punerea în practică a acestor percepte etice și morale, în spiritul iubirii și nu într-un mod rigid, ne ajută nu doar să trăim în armonie și echilibru, ci este și o cheie care ne permite o transformare spirituală rapidă, durabilă, constantă putând conduce chiar la apariția unor puteri paranormale. 

Specific sistemului tantric este faptul că el oferă şi modalități practice foarte eficiente pentru a reuși să punem în practică aceste reguli.

Cele cinci YAMA (regulile interacțiunii cu cei din jur) sunt: AHIMSA (non-violența sau respectarea vieții), SATYA (respectarea adevărului), ASTEYA (non-furtul sau respectarea proprietății altora), BRAHMACHARIA (continența sau înfrânarea) APARIGRAHA (absența dorințelor rele și a lăcomiei, non-posesivitatea sau non-acumularea).

Iar NIYAMA (regulile disciplinei interioare) cuprind cinci practici, atitudini sau reguli de viață: SAUCHA (curățenia, puritatea la toate nivelurile), SANTOSHA (mulțumirea), TAPAS (efortul ardent, disciplina interioară), SVADHYAYA (studiul scrierilor sacre).

Continuăm expunerea ezoterică a acestor percepte Duminică, 17 aprilie, orele 18.00-20.00, dezvăluindu-vă ce înseamnă din perspectiva tradiției tantrice SATYA (respectarea adevărului) și SANTOSHA (mulțumirea).

Evenimentul va fi susținut de Belinda Mărginean și Costel Procop, instructori acreditați de Federația Internațională de Yoga și Meditație Atman.

Datele de conectare la această sesiune practică sunt:

https://us02web.zoom.us/j/83315333746?pwd=akU2U212QXVFTndxQytRVUN6dWl5UT09

Meeting ID: 833 1533 3746
Passcode: 764151

Vă așteptăm cu drag!

Shares