Fiecare cale spirituală autentică, fiecare religie, orice sistem filosofic important exprimă în forme specifice o fundamentală năzuinţă către Libertate a fiinţei umane. Conştient sau inconştient, totul în acest Univers tinde, mai repede sau mai încet, către această ţintă esenţială.
În Kularnava Tantra se spune: „Nimeni nu poate atinge desăvârşirea spirituală doar prin tehnici sterile, formale și complicate. Dimpotrivă, desăvârşirea spirituală este cu uşurinţă obținută prin experimentarea atentă, lucidă și controlată a aspiraţiilor eminamente benefice care provoacă stări de beatitudine în fiinţă.”
În Bhagavad-Gita, Krishna spune despre Karma Yoga (aceasta fiind una dintre temele principale ale învăţăturii lui Krishna): „Asupra a ceea ce este de fapt acţiunea detaşată şi asupra a ceea ce este de fapt inacţiunea, chiar şi înţelepţii sunt uneori nedumeriţi şi unii chiar se înşeală. Trebuie bine înţeleasă noţiunea de acţiune detaşată şi la fel de bine trebuie să ne clarificăm asupra noţiunii de acţiune greşită şi chiar, referitor la noţiunea de inacţiune, totul trebuie la fel de bine înţeles. O gândire înţeleaptă este mai ales aici necesară căci adeseori încâlcită şi stufoasă este calea faptelor.”
Practica sistemului Karma Yoga este considerabil uşurată, cu toate că nu este neapărat necesar, dacă combinăm cu alte forme de yoga, în special cu bhakti yoga, hatha yoga, raja yoga, tantra yoga, laya yoga.
Pentru Sri Aurobindo „activitatea complet detaşată (Karma yoga) realizată ca formă de antrenament spiritual este o modalitate foarte puternică” în orice formă de yoga.
Iubirea, adevărul, binele, detaşarea, fericirea deplină, libertatea, frumuseţea, egalitatea, într-un cuvânt înţelepciunea, nu reprezintă numai norma unui cod moral, ci reprezintă în ultimă instanţă scopul suprem al omului, căci ele conţin o extraordinar de puternică manifestare a forţei sale spirituale pe care acesta o primeşte printr-o inefabilă rezonanţă de la Dumnezeu.
Atât în sistemul tantric, cât și în sistemul Karma yoga, aceste calitați vor ajuta ființa să se regăsească pe sine, să fie liberă de orice prejudecăți și așteptări, să dovedească o forţă spirituală foarte mare ce poate fi manifestată după cum consideră de cuviinţă în conformitate cu liberul său arbitru.
Termenul tantra desemnează, o cale spirituală autentică de o mare eficacitate, o filosofie de viaţă în care experienţa directă şi conştientizarea validează întotdeauna teoria, formând astfel împreună o combinaţie eficientă şi profund transformatoare.
Amplificând luciditatea şi puterea de conştientizare, Tantra conduce direct la starea de libertate, fără a mai exista nevoia unor dogme intermediare care să fie apoi eliminate după ce şi-au îndeplinit scopul. Aptitudinea esenţială de a fi şi a rămâne perfect lucid şi conştient în timpul celor mai intense experienţe este „piatra filosofală” ce declanşează profunde transformări alchimice interioare, care duc la o transformare gradată a întregii fiinţe a practicantului.
Pe de altă parte, în sistemul Karma yoga, se spune că fiind mai mereu plini de iubire şi compasiune dumnezeiască, acţiunea noastră va fi totdeauna plină de iubire şi compasiune. Această acţiune complet detaşată plină de iubire dumnezeiască, eliberată de orice egoism, ne aduce gradat o fericire nesfârşită. Ajutorul dumnezeiesc, detaşat, pe care îl oferim celorlalţi este de fapt propria fiinţă fericită, propria existenţă eliberată de condiţionări, propria natură dumnezeiască, atotputernică, înflorită, propria cunoaştere de sine.
Vă invităm vineri, 27 mai 2022, între orele 18.00 – 20.00 la un seminar în cadrul căruia vom urmari să explicăm paralela dintre sistemul tantric și Karma yoga.
Prezentarea va fi făcută de instructoarea tantra yoga Camelia Marin.
Adresa București, str Grigore Manolescu 7A, etj 3
Intrarea liberă!