Acasa » Blog » Tantra » Ce este Tantra Yoga Ezoterică?
Ce este Tantra Yoga Ezoterică?

Mai mult celebră decât cunoscută, Tantra este o ştiinţă milenară care studiază ființa umană în toată complexitatea ei, precum şi evoluţia spirituală a acesteia.

Derivând din combinaţia cuvintelor sanscrite „tan” (urzeală, ţesătură, reţea, expansiune), și „tra” (instrument), cuvântul „tantra” înseamnă, într-o primă traducere, un set de metode şi instrumente care generează expansiunea conştiinţei și contribuie la crearea unei reţele de legături conştiente între elemente ale realităţii, aparent separate, obţinându-se astfel o înţelegere din ce în ce mai cuprinzătoare a Totului.

Ceea ce marea majoritate a oamenilor nu ştiu, este faptul că Tantra Yoga Ezoterică este rădăcina spirituală din care, cu multă vreme în urmă, s-au desprins ramuri importante ale tradiției yoga. Acestea, în timp, s-au adaptat la condiţiile locale de viaţă şi de evoluţie, transformându-se în tradiții cum ar fi tantra tibetană sau tantra buddhistă.

Datorită lipsei de informaţii corecte şi coerente şi a lipsei de practică, la ora actuală, tantra este privită, în special în occident, ca un set de practici, menite numai să prelungească plăcerea erotică şi să îmbunătăţească performanţa la acest nivel. Din păcate, această perspectivă limitatoare, reduce vastul ansamblu filozofic și practic al tradiției milenare tantrice la mai puțin de 10% din întreaga sa cuprindere și potențialitate…

Dar, pentru aceia care cu adevărat doresc să cunoască acest sistem extraordinar ale cărui rădăcini provin din timpuri străvechi, Tantra Yoga Ezoterică este un ansamblu de metode practice care îl ghidează gradat pe aspirant către o stare de realizare spirituală din ce în ce mai profundă, ajutându-l să îşi depăşească cu succes limitările auto-impuse în procesul dezvoltării personalităţii.

Fiind un sistem care îmbrăţişează diferite aspecte ale realităţii pentru a le unifica într-o sinteză coerentă şi utilă, Sacrul şi Profanul se contopesc în Tantra Yoga Ezoterică într-o fuziune inefabilă, care expansionează dincolo de graniţa raţiunii obişnuite.

Scopul esenţial al căii tantrice şi al oricărei căi spirituale autentice este revelarea adevăratei noastre naturi, scânteia de Dumnezeu care se află în fiecare dintre noi, Sinele Suprem, precum şi realizarea conştientă a identităţii între această natură ultimă a fiinţei noastre şi natura ultimă a întregii creaţii, care este Dumnezeu Tatăl.

Potrivit oricărei învăţături spirituale, înainte de a întreprinde orice altceva, fiinţa umană trebuie să găsească răspuns la cele patru întrebări fundamentale care stau la baza întregii existenţe: Cine sunt eu? De unde vin? Încotro mă îndrept? Care este sensul vieţii?

De regulă, fiinţa individuală nu îşi pune astfel de întrebări pentru că nu am fost educaţi să căutăm astfel de răspunsuri. Educația pe care o primim este orientată către exterior, iar modul nostru de viaţă se focalizează asupra dobândirii lucrurilor materiale, nu asupra transformării şi a evoluției ființei. Pentru mulți, cele două verbe existenţial fundamentale sunt A AVEA şi A FI. Cât de mult întreprindem pentru a fi şi cât de mult pentru a avea? AVEM o carieră, un serviciu, o familie, o mulțime de proprietăţi… Privind dintr-o perspectivă îndrăzneață, putem observa că tot ce AVEM nu valorează nimic PENTRU NOI în momentul morții! Ceea ce contează cu adevărat este ceea ce SUNTEM!…

Copiii învaţă o serie de lucruri utile care le vor fi de folos mai târziu, cum ar fi limbile străine, matematica, fizica, geografia, biologia şi altele. Totuşi, cât de mult aţi învăţat vreodată despre cine sunteţi cu adevărat? Cât de mult suntem atenți la ceea ce dorim să fim și nu la ceea ce dorim să obținem devenind cineva?

Pentru cei mai mulți dintre noi, puţină anatomie și puțină psihologie este tot ceea ce știm despre noi înșine, iar acest lucru face ca marile mistere ale existenţei umane să ne rămână necunoscute aproape în totalitate! Am învăţat atât de multe lucruri pe care nu le-am folosit deloc după aceea, dar am învăţat atât de puţin despre noi înşine. Am fost învăţaţi că suntem „Dl./Dna. X” care locuim la adresa cutare (în cazul în care ne-am rătăci), însă nimeni nu ne-a învăţat cine suntem cu adevărat atunci când rătăcim fără busolă prin jungla vieţii.

Fiind foarte ocupați cu ceea ce AVEM, uităm să ne întrebăm cine SUNTEM.

Perspectiva unanim acceptată este că „existența” se petrece, pur şi simplu și că suntem produsul unui anumit tip de „hazard social”. Învățăm să credem că suntem rezultatul mediului familial şi social în care am fost educaţi. Suntem făcuți să credem că ne vom dezvolta într-un anume mod de exemplu: dacă părinţii noştri au o relaţie frumoasă, avem şanse mari să fim o persoană optimistă, care crede în iubire şi în relaţia de cuplu; dacă am crescut într-o atmosferă familială negativă, vom dezvolta o viziune pesimistă asupra vieţii şi a fericirii, vom acumula stresuri şi chiar ne vom îmbolnăvi. În toată această imagine pare că nu avem prea multe de ales, iar în momentul în care devenim conștienți de aceste lucruri (dacă va avea loc o asemenea conștientizare) suntem deja foarte departe de calea pe care viața noastră ar fi trebuit să o urmeze.

În această situație, discuția despre libertatea individuală, pe cât de reală pare ea, este doar o pierdere de timp în contextul absenței unei conștientizări profunde a mecanismelor vieții. În acest punct, Tantra Yoga Ezoterică își aduce contribuția sub forma unui apel la TREZIRE și la dobândirea controlului asupra propriei noastre vieţi!

Tantra Yoga Ezoterică propune „o eliberare” chiar AICI, nu într-un teritoriu al unei ipotetice perfecţiuni și o trezire chiar ACUM, începând astfel să trăim PROPRIA NOASTRĂ viață, AŞA CUM ESTE EA, într-o deplină conştientizare a bucuriei extatice generată de uluitoarea ei intensitate.

„Tantra Yoga Ezoterică sau cultul extazului, este o cale spirituală bazată pe experienţa mistică a jocului, mai degrabă decât pe un ansamblu de dogme închistate, aşa cum mulţi ar crede, în mod greşit. Tantricii susţin viaţa în ansamblul ei, învăţând să descopere scânteia divină din interiorul fiinţei umane. Ei își folosesc toate simţurile, mintea şi spiritul pentru a accede la experienţe mistice de vârf. În Tantra Yoga Ezoterică, jocul erotic devine sacru, fiind un cult și o formă autentică de adorare; el este un dar al vieţii. Arta tantrică, scrierile şi ritualurile tantrice sunt un elogiu adus jocului erotic”.

Advaita & Adina Stoian, 2 noiembrie 2018

Shares