Sesiune practică ONLINE gratuită
MARȚI, 29.11.2022, între orele 18.00-20.00
Din cele mai vechi timpuri omenirea a căutat să înțeleagă ce este sănătatea și care sunt modalitățile pentru a o menține. În zilele noastre o definim ca fiind atât abilitatea unui organism de a răspunde eficient provocărilor care apar, cât și de a menține o “stare de echilibru dinamic”, numită homeostazie.
Înţelepţii Orientului au descris anatomia subtilă a ființei umane prin intermediul a 7 vortexuri energetice, numite centri de forţă (chakre), situate de-a lungul coloanei vertebrale și care asigură buna funcționare a glandelor endocrine aferente și o întreagă reţea de canale energetice foarte fine (nadi), binecunoscute şi în acupunctură. Spre exemplu, ori de câte ori trăim intens o stare benefică, unul dintre aceste puncte-focar începe să vibreze, să pulseze, deoarece energia se acumulează și asigură buna funcționare a zonei cu care se află în legătură. NADI-urile sunt canale energetice subtile cărora le corespund în trupul fizic într-o anumită măsură arterele, venele, nervii, etc. Cu cât aceste canale subtile sunt mai pure şi mai energizate, capabile să vehiculeze suficientă energie vitală, cu atât trupul este mai sănătos.
De asemenea ei menționează existenţa unui „triunghi de aur“, minte-corp-respiraţie, care guvernează toată gama de trăiri umane. Fiecare dintre ele le influenţează pe celelalte două, de exemplu o respiraţie profundă şi calmă linişteşte mintea şi relaxează corpul. Sau, atunci când râdem respiraţia este sacadată, trupul execută nişte contracţii specifice, iar mintea devine liniștită. Bazându-se pe relaţia interdependentă din cadrul triadei mai sus amintite, sistemul Tantra Yoga propune un complex de mai multe tehnici eficiente: posturi trupești (asane), exerciţii pentru controlul respiraţiei (pranayama) și tehnici de meditație care, fiecare în parte, au darul de a restabili sănătatea trupului și a minții.
Asana este o postură statică ce facilitează relaxarea schemelor fizice şi mentale înscrise în subconştient ca răspuns la diverse evenimente mai mult sau mai puțin traumatizante și care se manifestă sub forma unor tensiuni, rigidităţi, sau senzații dureroase. Asemenea scheme perturbă şi chiar blochează libera expresie a mişcării şi a creativităţii fiinţei. În timp ce ne aflăm în postura statică, printr-o concentrare adecvată sugerăm o nouă modalitate de a fi şi de a simţi, mai uşoară şi mai liberă.
Atunci când respiraţia este superficială, sacadată, aerul este păstrat în plămâni, este lipsit de prospeţime, asemenea unei ape minerale care şi-a pierdut efervescența şi a devenit stătută. Stresurile, tensiunile cu care ne confruntăm zilnic ne distrag atenţia de la procesul respirator, ceea ce conduce la apariţia multor probleme de sănătate. Conştientizarea procesului respirator şi practica exercițiilor de pranayama îmbunătățește ventilația pulmonară, crește rezistența la infecții, reduce ritmul cardiac, energizează, elimină oboseala cronică și stresul, conferă entuziasm, poftă de viață, încredere în sine, și putere de acţiune.
Tehnicile de meditaţie ne ajută să eliminăm gradat zăpăceala, superficialitatea, lipsa de concentrare, anxietatea, depresia, problemele false ridicate de prejudecăţi şi de diferite complexe.
Practicând zilnic asane, exerciții de pranayama și tehnici de meditație, în funcție de specificul individual, ne restabilim echilibrul pe toate nivelurile ființei și implicit îndeplinim condițiile atingerii și menținerii unei stări perfecte de sănătate.
Având în vedere aceste aspecte, vă invităm cu drag să participați la sesiunea practică de marți, 29 noiembrie 2022, între orele 18-20, pentru a conștientiza efectele benefice care vor apărea pe multiple nivele ale ființei.
Sesiunea practică va fi susținută de către Monica Benedicta și Sigismund Papp – Instructori de tantra yoga acreditați de către Federația Internațională de Yoga și Meditație Atman.