Cu toții aspirăm să trăim împlinirea și fericirea prin iubire. Imensa majoritate a oamenilor își doresc să formeze o relație armonioasă de cuplu, cu o ființă de sex opus, împreună cu care să trăiască plenitudinea îmbătătoare a iubirii, deliciile amorului fizic și aventura fascinantă a căutării spirituale. Viața este cu mult mai frumoasă atunci când o împărtășești cu ființa iubită!

Întreaga filosofie tantrică are la bază interacțiunea dintre Shiva (principiul masculin) și Shakti (principiul feminin) care împreună creează manifestarea, într-un joc macrocosmic, plin de armonie și extaz. La nivel uman, această interacțiune se reflectă, în mic, în relația de cuplu între un bărbat și o femeie care se iubesc.

Tantra aduce o cu totul altă perspectivă asupra relației de cuplu, care nu se mai banalizează devenind o simplă conviețuire în doi. Este chiar atelierul în care cei doi iubiți se modelează şi se transformă reciproc, pentru a deveni fiinţele perfecte care pot să devină, prin dinamizarea la maxim a potențialităților lor ascunse. În acest context, erotismul dobândeşte o dimensiune sacră, în care plăcerea nu mai este un scop în sine, ci doar un mijloc prin care cei doi, el și ea, acced la stări superioare, elevate, extatice.

Principiul pe care se bazează Tantra în cuplu este: „Cea mai mare fericire a unui tantric este să o facă cât mai fericită pe iubita sa. Cea mai mare fericire a unei tantrice este să îl facă cât mai fericit pe iubitul său.” Atunci când amândoi nutresc această vie aspirație, la unison, fericirea lor se amplifică, tinzând către infinit, iar ei ajung să trăiască stări de fericire beatifică, în care iubirea îi înalță pe culmi paradisiace, de unde ei pot fi cu ușurință propulsați către o profundă comuniune cu Divinul, devenind una cu sublima Conștiință cosmică.

Atunci când atinge perfecţiunea, cuplul uman devine astfel  o expresie vie a cuplului divin SHIVA-SHAKTI. Tocmai de aceea, în tantrism (ca şi în taoism), iubirea în cuplu constituie practic o cale spirituală complexă.  Tantra nu este un banal curs de educaţie sexuală sau o simplă tehnică de contracepţie prin retenţia ejaculării. A o limita numai la aceste aspecte înseamnă a rata misterul Tantrei. Esenţa ei este regăsirea spaţiului sacru al Inimii, în care bărbatul şi femeia se topesc, în iubire, iar miracolele devin, pentru ei, cu putință. Pentru că „atunci când grație continenței amoroase perfecte iubirea devine infinită, imposibilul devine cu ușurință posibil”!

Tantra consideră deci că evoluția în cuplu e incomparabil mai rapidă decât evoluția fiecăruia singur, în mod individual. Până la momentul în care bărbatul își va trezi femeia sa interioară (anima), iar femeia își va trezi în ea bărbatul interior (animus), bărbatul va avea nevoie de femeie, iar femeia va avea nevoie de bărbat pentru a se transforma accelerat și a se simți împliniți. Singuri, pentru fiecare dintre ei ar fi mult mai greu. Inclusiv la nivel macrocosmic, înţelepciunea tantrică afirmă: „Shiva fără Shakti este Shava (un cadavru înţepenit şi neputincios). Shakti fără Shiva este Kalila (existenţă fără sens, confuzie, haos), Kachakulam (larvaritate, refuz, răsturnarea valorilor) şi Maya (iluzie, dezordine, entropie).” 

Vă invităm așadar la o călătorie frumoasă prin labirintul fascinant al propriului suflet în care să îl/o regăsim pe Animus și Anima, într-un echilibru perfect!

Shares