Viața ta seamănă cumva cu o cursă de rafting pe un râu  învolburat? Ți se pare că se derulează pe repede-înainte și te temi că la sfârșitul ei o să te întrebi: „Bun! Și despre ce a fost vorba în filmul ăsta? și ce rost a avut toată această alergătură prin viață?” Simți câteodată că nu trăiești cu adevărat, ci mai degrabă supraviețuiești,  între o îndatorire și alta, între un deadline și altul? Ai avea niște aspirații spirituale, dar să te oprești ca să te reculegi, ca să îl cauți pe Dumnezeu, ți se pare un lux pe care nu ți-l poți permite? Ți-ai dori totuși o cale de evoluție rapidă care să-ți dezvăluie marile misterele ale Universului și ale propriei tale ființe? Atunci iată! Tantra este exact ceea ce cauți!

Dintre toate căile spirituale care există pe această planetă, Tantra este și rămâne cea mai pragmatică și cea mai terre à terre dintre ele. În acest sens există o glumă celebră care ilustrează într-un mod semnificativ filosofia tantrică. Se spune că un bhakti yoghin (Bhakti Yoga este calea iubirii și a devoțiunii necondiționate față de Divin), un jnana yoghin (Jnana Yoga este yoga cunoașterii, care se referă la realitatea non-duală a lui Dumnezeu) și un tantric mergeau împreună prin pădure. La un moment dat, cei trei învățăcei au văzut de departe un lup înspăimântător și în mod evident flămând. Fulgerător, bhakti yoghinul s-a aruncat în genunchi  și a început să se roage cu fervoare: „O, Doamne, Tu care ești atât de milostiv, îndură-te de noi și scapă-ne de primejdie!” și i-a încurajat pe tovarăşii săi să i se alăture. Jnana yoghinul însă l-a contrazis, spunând: „E inutil să facem aceasta! Tu nu știi că totul, inclusiv acest animal, nu e decât o iluzie? Un vis efemer, în mintea cea nesfârșită a lui Dumnezeu? În realitate, ce vedem noi acum nici măcar nu există!” Înainte ca disputa celor doi să ia amploare, tantricul a intervenit şi le-a zis: „Auziți, fraților? Ia haideți mai bine ca până una-alta să ne urcăm în copacul acesta!”

Deși e o cale foarte veche, multimilenară, ea se adreseză cel mai bine omului modern, care e atât de prins în mirajul lumii materiale. Din anumite puncte de vedere, parcă a fost special concepută pentru noi, cei care trăim în aceste timpuri. Să renunţi acum la lume și să te retragi într-o mânăstire sau într-un ashram ca să îţi dedici viaţa căutării adevărurilor divine? Cam greu. Abstinenţă sexuală pentru tot restul zilelor? Poate nu vrei. Să renunți la a savura bucuriile vieţii, alegând un mod auster de viață? Puţin probabil să alegi asta. Tantra îţi oferă însă o soluţie minunată, genială în simplitatea ei: nu renunţa la a trăi în lume, dar învaţă să trăieşti conştient, plenar şi înţelept!

Tantra are imensul avantaj că te ia exact de acolo de unde ești. Nu îți trebuie nimic din ceea ce nu ai deja. Ai un corp fizic? Respiri? Te poți și mișca? Super! Înseamnă că ai deja „echipamentul” de bază pentru a începe Tantra. Orice altceva, de la o vitalitate debordantă, o senzualitate electrizantă și perfect controlată, o voință și o tenacitate demne de admirat, o inimă plină de iubire nesfârșită, o minte pătrunzătoare și un suflet trezit către Înalt, către Spirit, vor veni rând pe rând, în măsura în care vei aplica în mod consecvent ceea ce înveţi împreună cu noi. Chiar în viaţa ta de zi cu zi!

Shares