Acasa » Blog » Tantra » Umorul stenic şi puterea vindecătoare a râsului debordant
Umorul stenic şi puterea vindecătoare a râsului debordant
Tantra Yoga Ezoterica - Umorul stenic şi puterea vindecătoare a râsului debordant

Cu toții ne dorim să fim fericiți

Râsul este un act de comunicare specific ființei umane ce are funcția de a elibera și de a echilibra, având drept efect final o stare de exaltare plăcută.
Râsul ne poate conferi o perspectiva nouă, un nou mod de gândire. El inspiră speranță, toleranță și încurajează comunicarea cu ceilalți.
Râsul din toată inima este o sărbătoare și ne încurajează să trăim momentul prezent într-un mod jucăuș, plin de bucurie și fericire.

Legătura dintre râs şi plexul solar

În popor există expresia „să râzi din toată inima”, care înseamnă de fapt să râzi cu mare poftă, din adâncul ființei tale. Aceasta este totodată o expresie a unui important adevăr ezoteric. Atunci când râdem, mișcările ce se produc în zona abdominală deblochează energiile de la nivelul plexului solar și acestea ascensionează cu ușurință la nivelul plexului cardiac sau în zona din mijlocul pieptului, care este totodată zona de proieșție în plan subtil a inimii spirituale.

Un aspect important de care se recomandă să ținem cont este să permitem râsului să se manifeste și să nu urmărim să-l controlăm, abținându-ne prostește. Este bine să permitem râsului să se producă, urmărind cu atenție care sunt efectele pe care le generează în întreaga noastră ființă, pe multiple nivele – fizic, psiho-emoțional și psiho-mental.

Rolul râsului de eliminare a tensiunilor

Râsul face ca energiile să circule mai rapid în ființa noastră. El are o funcţie de catharsis, eliminând cu succes tensiunile pe care cei mai mulți dintre noi au tendința să le acumuleze, fără să-și dea seama, la nivelul plexului solar, având totodată un efect purificator, de armonizare a energiilor la acest nivel.
Râsul este un bun antidot împotriva gravității exagerate care se amplifică în momentele de stres și de anxietate. Seriozitatea provoacă întotdeauna tot felul de probleme, râsul le îndepărtează și oferă soluții!

Psihologul Alan Watts scria: „Întreaga artă a vieții este aceea de a ști cum să transformi anxietatea în râs“.

Rolul râsului de îmbunătăţire a stării de sănătate

Stările pe care le generează umorul și implicit râsul benefic, din toată inima, ne influențează trupul prin ameliorarea anumitor tulburări și chiar prin prevenirea altora, poate chiar neștiute.

Râsul stenic, benefic are putere miraculoasă de vindecare psiho-emoțională, psiho-mentală și trupească. Nu degeaba există expresia „râs sănătos“.
În plus, râsul acționează ca un veritabil „tampon“ împotriva stresului. Studiile arată că cei care au obiceiul să facă haz de necaz în situațiile mai dificile ale vieții prin intermediul umorului benefic, au un grad mai mare de toleranță față de tot ceea ce există în jurul lor, față de tot ceea ce viața le scoate în cale.
De-a lungul ultimelor decenii mai multe studii au arătat că ritmul de vindecare al persoanelor care au suferit diverse accidente crește substanțial atunci când aceştia urmează, alături de un trament adecvat, și o terapie a râsului.

Umorul folosit ca terapie în medicină

Puterea magică a râsului este prin urmare folosită cu succes în medicină. La ora actuală există clinici unde se practică cu succes terapia râsului. Unul dintre medicii care lucrează într-o astfel de clinică a făcut următoarea afirmație: „Este păcat că nu putem ambala și comercializa râsul spre a fi folosit drept remediu terapeutic.“

De asemenea, au fost realizate mai multe studii medicale ce au arătat că toți cei 600 de mușchi ai trupului nostru se pot mișca în timpul râsului, atunci când acesta este copios, din toată inima. Prin urmare, un astfel de râs poate fi comparat un așa-zis „aerobic intern“. Tot studiile ne spun că dacă reușim să râdem o oră întreagă în continuu, putem arde mai mult de 500 de calorii!

Legătura dintre umor şi starea de fericire durabilă

Cercetările din domeniul medical mai arată că ori de câte ori râdem, sunt eliberate în organism anumite substanțe chimice, inclusiv endorfine, care au rolul de a calma durerea și de a spori starea de bine și de bunăstare.
Umorul de calitate și râsul stenic, debordant, din toată inima, ne fac să ne deschidem sufletul și atrag în ființă energii pozitive, regenerante și ne conferă o predispoziție jucăușă și optimistă.

A aduce cât mai mult umor în viața noastră înseamnă a vedea viața dintr-o perspectivă a bucuriei și a chiar a fericirii, astfel încât putem face față mult mai ușor situațiilor mai stresante sau mai dificile din viața de zi cu zi.

Umorul și viziunea tantrică

În viziunea tantrică, râsul stenic, debordant produce în primul rând o expansiune a energiilor la nivelul plexului solar și o stare globală de relaxare. Înțelepții au susținut dintotdeauna că o „inimă veselă“ este un remediu perfect pentru greutăţile vieţii.

În tradiția tibetană, râsul este considerat a fi un veritabil scut energetic ce poate fi creat împotriva influențelor malefice, nefaste.

Tantra Yoga Ezoterică oferă numeroase tehnici care pot influența în mod direct şi profund benefic starea de sănătate generală a ființei umane, eficienţa, motivaţia şi, prin urmare, calitatea vieţii per ansamblu. Totodată ne sunt puse la dispoziție modalități practice, directe prin care râsul stenic, debordant poate transforma un moment obișnuit, banal în ceva extraordinar, plin de semnificații, prin simpla modificare a punctului de vedere datorită elevării nivelului nostru de vibrație.

În loc de încheiere…

Râsul este un „elixir magic“ ce ne energizează întreaga ființă, ne regenerează, ne ajută să fim mai relaxați și mai liberi, ne oferă un suflu optimist pe parcursul întregii zile și ne ajută să ne adaptăm mai ușor la situațiile de viață, transformându-ne total viziunea asupra așa-ziselor probleme, ajutându-ne să le vedem ca pe niște situații pe care avem încredere că le putem rezolva într-un mod armonios. Totodată râsul ne ajută să vedem provocările vieții ca pe niște veritabile lecții de viață.

Prin urmare, umorul stenic și debordant este un prieten de nădejde care să fie mereu ținut aproape și să facă parte integrantă din viața noastră, pe care o va înfrumuseța și o va îmbunătăți negreșit într-un mod semnificativ, care îi va molipsi și inspira și pe cei din jurul nostru.

Shares